Home
Over ons
De Ragdoll
Mijn dekkaters
Mijn poezen
Kittens
Katerverblijven
Tips!
Vorige nestjes
Contact
Mijn kittenbeleid
Herplaatsing

De Ragdoll 

 

 

De geschiedenis van het Ragdollras.


Een niet raszuivere witte Perzische langhaar poes was een van de voorouders van de Ragdoll. Deze kat, genaamd Josephine leefde rondom huis en had al een paar nakomelingen.
Na een ongeluk kreeg Josephine kittens. Deze kittens hadden allemaal blauwe ogen, lang, niet viltend haar, een liefdevol karakter en bleken zeer groot te worden. Deze kittens trokken de aandacht van mevrouw Ann Baker. Mevrouw Baker begon met een fokkerslijn met een van haar Heilige Birmanen en met Josephine. Het eerste katertje genaamd Raggedy Ann Daddy Warbucks, werd teruggefokt met Josephine.

Uit deze kruising werd Raggedy Ann Fugianna geboren. Raggedy Ann Fugianna werd daarna met een Burmees gekruist. De poes uit dit nest werd Buckwheat genoemd. Zij was goed gebouwd, had een dikke vacht, de oren wijd uit elkaar geplaatst en de achterpoten zichtbaar hoger dan de voorpoten. De Ragdolls hebben het bloed van Heilige Birmanen, Perzen, Burmezen en huiskatten.

Karakter:
De Ragdoll wordt zo genoemd omdat het dier zich ogenblikkelijk als een lappenpop (Ragdoll) ontspant als het opgetild wordt.
Daarnaast krabben de katten van dit ras nooit als ze zich in een vervelende situatie bevinden en laten alles lijdzaam over zich heen komen.
De Ragdoll wordt ook wel de hond onder de katten genoemd, hij bevindt zich graag in het gezelschap van zijn baasje en volgt hem het liefst overal. Ze kunnen uitstekend met kinderen en andere dieren overweg en passen zich vrij snel aan in nieuwe situaties.

Ogen:
De ogen zijn ovaal en altijd blauw.

Lichaam:
Een grote en gespierde, maar zeer elegante kat met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een volle goed gebouwde borst. De achterkant is zwaarder en hoger gesteld dan de voorkant. De poten zijn middellang, met zware botten en de voeten zijn groot en rond, met haarbosjes tussen de tenen.

Kleur:
Er zijn drie verschillende variëteiten erkend en alle drie komen ze voor in de kleuren seal, blue, chocolate, red, cream en lilac point.

De kleur cinnamon is in Nederland nog niet erkend maar komt wel zeer sporadisch voor. Op dit moment wordt cinnamon nog als 'licht choc' op de stamboom vermeldt. (mijn Felicia is cinnamon)

 

 

Variëteiten:
Colorpoint Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donker gekleurde uiteinden. (masker, oren, poten en staart)

Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde uiteinden, ze onderscheiden zich van de colorpoint doordat ze aan de voorpoten witte laarsjes hebben.
Bicolor Ragdolls hebben een witte kin, borst en buik, en ook de pootjes zijn wit.

Erg belangrijk is een wit maskertje op het gezicht in de vorm van een omgekeerde V.

Verzorging:
De halflange zijdezacht aanvoelende vacht van de Ragdoll vertoont geen neiging tot klitten en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Eènmaal in de week losjes borstelen of kammen met een grove kam is voldoende.

 

De solid:

De Ragdoll kent buiten de blauw-ogige point exemplaren de nonpoint Ragdolls. De non pointed (solid) is geen nieuwe variëteit en ook geen nieuw type Ragdoll. Deze non pointed (solid) Ragdolls zijn er al vanaf het begin en zijn er in alle vacht- en oogkleuren. De variëteiten met wit zijn hetzelfde als de point Ragdolls namelijk mitted, bicolor en tabby (lynx).